İBB’nin İstanbul’daki taksi sorununu çözmek için UKOME gündemine getirdiği 5.000 yeni taksi plakası ve buna bağlı yeni taksi sistemi teklifi, 11. kez oy çokluğuyla reddedildi. Toplantıyı yöneten İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB’nin 16 milyonun hayatını kolaylaştırmak için bu maddeyi UKOME’ye taşımaya devam ettiğini belirterek, “İstanbul’un nüfusunun ikiye katlanmasına rağmen taksi sayısı 1990’lı yıllardan itibaren aynı kaldı. Hükümet temsilcileri ile Taksiciler Odasının 1.000 taksinin dönüşümüne 5 kez hayır edikten sonra evet demesinin mantığı neydi acaba?” dedi.
Kasım ayı UKOME toplantısı, İBB Genel Sekreteri CanAkın Çağlar’ın yönetiminde İBB Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.Toplantıda, İBB tarafından işletilecek yeni taksi sistemi ve buna bağlı 5.000yeni taksi plakası tahsis edilmesi teklifi 11. kez ele alındı.
ÇAĞLAR:“NÜFUS İKİYE KATLANDI TAKSİ SAYISI AYNI”
İBBGenel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB’nin 16 milyonun hayatını kolaylaştırmakiçin bu maddeyi UKOME’ye taşımaya devam ettiğini belirterek, İstanbul’unnüfusunun ikiye katlanmasına rağmen taksi sayısının 1990’lı yıllardan itibarenaynı kaldığını söyledi. Teklif kabul edilirse plakaların kamuda kalacağınıbelirten Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tümbu gerçekleri 15 kez de 20 kez de anlatmaya devam edeceğiz. İBB olarak ulaşıma18 milyar liranın üzerinde para ayırdık. Vatandaşların ucuz ulaşım aracıkullanması için bir yılda toplu taşımayı 5.5 milyar lira sübvanse ettik. Hükümet temsilcileri ile Taksiciler Odasının,1.000 minibüs ve dolmuştan taksiye dönüşümüne 5 kez hayır dedikten sonra evet demesininmantığı nedir?”
ORHANDEMİR: “PLAKA SAHİPLERİNİN YÜZDE 35’İ KADIN”
İBBUlaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir de bazı taksilerinbirden fazla sahibi olduğuna, plaka sahiplerinin yüzde 35’inin de kadınlardanoluştuğuna dikkat çekerek, “Kanuna göre plaka sahibi şoför esnafı olmalıdır.İstanbul’da kadın taksi şoförü gören var mı?” dedi.
Toplantıdadiğer değerlendirmelerin adından oya sunulan 5.000 yeni taksi plakası ve buna bağlı yeni taksi sistemi teklifi, Bakanlıktemsilcileri ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanını oy çokluğuyla 11. kez oy çokluğuylareddedildi.
TOPLU ULAŞIM ZAMMI ALT KOMİSYONA GÖNDERİLDİ
Toplantıda,İstanbul’da topluulaşım, taksi, dolmuş ve servis ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını içeren İBBteklifi de görüşüldü. İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım,İstanbul’da Temmuz ayından itibaren yakıt, asgari ücret ve bakım giderlerindeyüzde 30 civarında üzerinde artışlar yaşandığına dikkat çekerek, vatandaşlarınekonomik durumunu dikkate alarak tüm toplu ulaşım araçlarına yüzde 25 zamyapılmasını teklif ettiklerini söyledi. Yıldırım, bunun en alt sınırda birteklif olduğunu söyledi.
İETTGenel Müdürü Alper Bilgili de son aylarda dövize yüzde 40, yakıta yüzde 35artış yaşandığını ve İETT giderlerinin dövizden çok etkilendiğini belirterek, sonyapılan 1 liralık yakıt artışının İETT’ye günlük 600 bin lira ek maliyet olarakyansıdığını söyledi. Bilgili, arzu etmeseler de hizmetin devamı için zamyapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.
Pandemidöneminde çok ciddi gelir kayıpları yaşadığını ifade eden Metro İstanbul AŞGenel Müdürü Özgür Soy ise yüzde 25 artışın can suyu olacağını söyledi. ŞehirHatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş da son yaptıkları yakıt ihalesinden sonrayakıt giderlerinin yüzde 100 arttığını, deniz ulaşımının devamını için mutlaka zamyapılmasının gerekli olduğunu söyledi.
İBBUlaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, dövizde ve piyasadabir belirsizlik olduğu için İBB’nin ihalelerine firmaların teklif dahiveremediğini belirterek, sunulan teklifin durumu kurtarmak için en asgari fiyatolduğunun altını çizdi.
ESNAF TEMSİLCİLERİ YÜZDE60 ZAM İSTEDİ
İstanbulTaksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ise, esnafın giderlerine yüzde 100 oranındazam geldiğini, esnafın perişan halde olduğunu kaydederek, tüm toplu ulaşımaraçlarına yüzde 60 oranında zam yapılmasını teklif etti. Diğer esnaftemsilcileri de yakıt, yedek parça ve bakım giderlerinde çok ciddi artışlarolduğunu belirterek, ya İBB’nin kendilerini sübvanse etmesi gerektiğini, ya daen az yüzde 40-50 zam yapılması gerektiğini, aksi taktirde esnafın kontakkapatma noktasına geleceğini söyledi.
UlaştırmaBakanlığı Temsilcisi Serdar Yücel’in, konunun detaylarına vakıf olmak için altkomisyonda görüşülmesi gerektiğini, yoksa ret oyu vereceklerini söylemesiüzerine, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, teklifin alt komisyona havalesinioyladı. Teklif oy birliğiyle alt komisyona havale edildi. Esnaf temsilcileri,Aralık ayı toplantılarının ayın başında yapılmasını, aksi taktirde esnafınmağdur olacağını belirtti.
UlaştırmaBakanlığı Temsilcisi Serdar Yücel ise konunun son anda önlerine getirildiğini,bu nedenle detaylarına vakıf olmak için alt komisyonda görüşülmesi gerektiğini,yoksa ret oyu vereceklerini söyledi. Esnaf temsilcileri de yakıt, yedek parçave bakım giderlerinde çok ciddi artışlar olduğunu belirterek, ya İBB’ninkendilerini sübvanse etmesi gerektiğini, ya da en az yüzde 40 zam yapılmasıgerektiğini, aksi taktirde esnafın kontak kapatma noktasına geleceğinibelirttiler.