İBB, kuraklık yüzünden suları çekilen baraj havzalarındaki atıkları temizledi. İlk olarak Terkos, Sazlıdere ve Ömerli barajlarında başlatılan kapsamlı çalışma, 2 hafta içinde, kent genelinde tamamlandı. Çalışmalarda toplam 1400 personel ve 200 temizlik aracı yer aldı. İstanbul il sınırları içindeki 7 baraj havzasından toplam 40 ton atık çıktı. İBB Başkanı İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada baraj havzalarının temiz tutulması ve suyun tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden yararlanarak baraj havzalarında kapsamlı bir temizlik çalışması yaptı. İSTAÇ ekipleri, 2 hafta içinde İstanbul il sınırları içindeki 7 baraj havzasını atıklardan arındırdı. Bilindiği gibi İstanbul’un su gereksinimi, toplam 10 barajdan sağlanıyor. Ancak, bunlardan sadece Terkos, Sazlıdere, Ömerli, Büyükçekmece, Elmalı, Darlık ve Alibey barajları, il sınırları içinde kalıyor.
TOPLAM 1400 PERSONEL 200 ARAÇ
Baraj havzalarının temizlenmesi sırasında 1400 personel ve 200 araç görev aldı. Sahadaki personel pandemi önlemlerine dikkat ederek çalıştı. Çalışmalar sırasında maske ve sosyal mesafe kuralları özenle uygulandı.
TOPLAM 40 TON ATIK
Temizlik çalışmalarında baraj havzalarından toplam 40 ton atık çıktı. Bu atıkların yaklaşık yüzde 45’i yani 17,5 tonu evsel atık. Evsel atıkları, sırasıyla 8,5 ton ile cam, 7,5 ton ile plastik, 4,5 ton ile metal ve 2 ton ile kâğıt izledi. Toplanan atıklar, İBB tesislerinde bertaraf edildi.
“SUYUMUZU TASARRUFLU KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERELİM”
Yapılan çalışmaları sosyal medya hesaplarından kamuoyuna duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Su seviyesinin düşmesini fırsat bilerek bütün baraj havzalarını temizledik, 40 ton çöp topladık. Şimdi yağmurlar tertemiz havzalara doluyor. Barajlarımızın çevresini temiz tutmaya ve suyumuzu tasarruflu kullanmaya özen gösterelim.”
“ÇÖPLER KONTEYNIRLARA ATILMALI”
İSTAÇ AŞ. Kent Temizlik Müdürü Ahmet Uğur İskenderoğlu da yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Suyun tasarruflu kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun haricinde de çöplerini, başta baraj havzaları olmak üzere hiçbir noktada yere atmamalarını, çöplerini belediyelerin gösterdiği alanlara ve konteynırlara bırakmalarını tavsiye ediyoruz.”